Z pôvodného domu pohodové bývanie na Záhorí

Pňvodný exteriér domu s pôvodným oplotením a neriešených areálom bolo treba kompletne prispôsobiť potrebám majiteľov. Tým bolo predovšetkým pristavenie izby, presun hlavného vchodu na bok domu kôli pohľadovému súkromiu a zakomponovanie tehlového obkladu. Pohľadovú intimitu som umocnila návrhom vysadenia pár tují do veľkokapacitných kochlíkov, ktoré sú identické s tujami v predzáhradke, čím je dosiahnutá ucelenosť zelene. V prípade potreby vstupu veľkej techniky na pozemok, sa dajú kochlíky odtiahnuť.

Čo sa zelene týka,boli vzadu na pozemku vytvorené dve vysoké “lesné” zóny ako zábrany pred pohľadmi od susedov. Kôli zachovaniu celkovej slnečnosti pozemku sú navrhnuté po okrajoch, pričom stred ostáva. prirodzene  zatrávnený s občasným prerušením kompozíciou nízkej zelene.  Tá je napríklad  pri hosťovskom dome tvorená levanduľou   kôli vôni pri sedení a odpudeniu komárov. Okolo hosťovského domu sú kompozície rôzne vysokých koniferov kôli potrebe intimity ubytovaných hostí, či rodiny hostí.  Popínavými rastlinami sú prektyté škaredé časti susedného plota. Úžitková záhrada je  zasadená prirodzene a nepravidelne do najviac slnečnej stredovej časti pozemku. Je však ohraničená kôli psom. Tým je koterec umiestnený v zadnom rohu pod stromami kôli chládku.

Vzhľadom na veľa rohov sa mi žiadalo areál zjemniť oblými tvarmi vytýčených chodníkov a plôch. Okrem prispôsobenia hosťovského domčeka som však úplne “prekopala” zadný roh pozemku, kde majitelia žiadali vytvoriť priestor pre grilovačky. Stará šopa išla “dole” čím sa zadný  kút  viac otvoril smerom k pozemku. Naopak zastavanie celej  jeho najzadnejšej časti záhradným domom významne  pohľadovo a hlukovo oddelilo majteľov od  susedov a poskytlo im žiadanú intimitu. Pergola poskytuje dostatočný tieň a krb umožňuje pohodlné grilovačky.

Samozrejme k dispozícii bolo veľa variánt všetkého, ale maximálne som rešpektovala potreby majiteľov, od tehlového obkladu,, cez  zakomponovanie všetkých riešených prístavieb a súčastí záhrady.